Merhaba,
İçinde yaşadığımız sosyal yaşam politik, kültürel ve yönetimsel uygulamalardan son teknoloji dijital sosyal ağlara kadar karmaşıklıklarla dolu. Sanırım strateji alanında etkinliklerde bulunan herkesin üzerinde uzlaştığı bir konu çağımızdaki sorunların gittikçe daha da karmaşıklaşmakta olduğudur. Aslında sorunlar karmaşıklaşmanın yanında hızla yaygınlaşmakta ve farklı coğrafyalar ile dinamik bir etkileşim içine de girmektedir. Sorunların bu niteliği geliştirilecek çözümlerin de öncekilerden daha karmaşık, esnek ve dinamik olmasına gereksinim göstermektedir. Bu nedenle merkezimizin temel paradigması tüm bu karmaşayı anlayabilecek şekilde karmaşık dinamik sistem bakışına sahip olmaktır.
Dinamik karmaşık sistemler sürekli olarak kendi oluşturdukları örüntülere tepki gösteren, bir bütün olarak kendi parçalarının toplamından daha farklı belirgin olmayan özellikler ve davranışlar sergileyen, birbirine bağlı varlıklardan oluşan sistemlerdir. Dinamik karmaşık sistemler politika direncine hassastır. Bu nedenle sorunu çözmeye yönelik iyi niyetli çabalar genellikle sistemsel tepkiler nedeniyle etkinsizleşebilmektedir. Bu etkinsizlik sosyal hayatta başta stratejik kararlar olmak üzere pek çok konuda doğru kararların üretilmesini zorlaştırmaktadır. Bu sorunları tek başına yönetim bilimi öğretileri içinde ya da tek başına mühendislik yaklaşımları ile çözebilmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu durumda disiplinlerarası yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Merkezimiz bu ihtiyacın karşılanabilmesi yönünde iki bilimsel çalışma alanına dayalı çözüm olanağı yaratabilmektedir. Bunlardan ilki sistem dinamikleri yaklaşımı diğer ise ağ bilimidir.
Bu anlayış çerçevesinde merkezimiz karmaşık dinamik sistemlerin anlaşılması, değerlendirilmesi ve analiz edilmesi konularında iki temel bilimsel yaklaşıma (sistem dinamikleri ve ağ bilimi) dayalı eğitim, araştırma ve uygulamalı bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Çalışmalarımızda ağırlıklı olarak dinamik mikro etkileşimin ortaya çıktığı doğrusal olmayan makro modelleri incelemekteyiz. Bu çerçevede yeni kuramlar ve bu kuramlara dayalı pratik araçlar geliştirmekteyiz. Bu araçları geliştirirken yönetim bilimi, bilgi teorisi, veri bilimi, karmaşıklık ve kaos kuramı (düzen ve rastgelelik arasındaki karmaşık sistemlerin sınırlarını belirleme) gibi kuramsal çerçeveleri kullanmaktayız. Merkezimizde ayrıca karmaşık sosyal sistemlerde ortaya çıkan olayları keşfetmek için çeşitli yazılım araçları (sistem dinamikleri yazılımları, ağ analizi yazılımları, veri analiz yazılımları) ve simülasyon paketleri kullanmaktayız.
Sorunlar ve temel yaklaşımlar içinde bizimle aynı bakış açısına sahip tüm taraflarla ortak bilimsel çalışmalarda görüşmek üzere...
Prof. Dr. Yavuz Ercil
Merkez Müdürü